- Door een treinongeluk bij Voorschoten is er een dode gevallen en zijn 19 gewonden naar het ziekenhuis gebracht.
- Er zaten ongeveer vijftig mensen in de trein die dinsdagochtend ontspoorde door een botsing met bouwmaterieel op het spoor.
- Er is sprake geweest van een botsing met een bouwkraan.
- Schiphol schrapt tweede Kaagbaan en voorziet 10.000 nachtvluchten minder per jaar
Er is een dode gevallen door een treinongeval bij Voorschoten. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel zwaargewonden er zijn kon een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden niet zeggen. Er zijn er twintig mensen ter plaatse behandeld. Zij hadden lichte verwondingen.
Eerder meldde de veiligheidsregio al dat er meerdere zwaargewonden zijn. Volgens Omroep West zijn een aantal van hen er slecht aan toe. In de trein zaten ongeveer vijftig mensen toen het ongeval gebeurde.
De nachttrein die dinsdagochtend vroeg vanuit Leiden onderweg was naar Den Haag ontspoorde nadat een goederentrein bij Voorschoten bovenop een bouwkraan botste. De nachttrein, een intercity, ontspoorde vervolgens doordat de kraan of brokstukken daarvan op het spoor terechtkwamen.
Een deel van de trein kwam in het weiland terecht, van het middelste gedeelte ligt een deel op het spoor en een deel op zijn kant. Het deel dat nog op het spoor staat is zwaar gehavend. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand.
Er zullen door het ongeval tot minimaal 11 april geen treinen rijden tussen Leiden en Den Haag door de herstelwerkzaamheden aan het spoor en aan het station van Voorschoten.
Onderhoud op twee van de vier sporen bij Voorschoten
Op twee van de vier sporen nabij Voorschoten vonden vannacht onderhoudswerkzaamheden plaats, meldde een woordvoerder van spoorbedrijf ProRail. De twee sporen waar niet aan werd gewerkt, waren in gebruik.
Topman van ProRail John Voppen vertelde tijdens een ingelaste persconferentie dat de werkzaamheden in afronding waren ten tijde van het ongeluk en dat er dus personeel aan het werk was. Een werknemer van bouwbedrijf BAM kwam om het leven.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het de goederentrein was die bij Voorschoten als eerste bovenop de bouwkraan botste. De andere trein die betrokken was bij het ongeluk ontspoorde vervolgens doordat de kraan op het spoor terechtkwamen.
Hoe de aanrijding kon gebeuren is nog onduidelijk. De schade aan de infrastructuur is enorm, zei Voppen. Een auto die bij de werkzaamheden betrokken was, vatte volgens de veiligheidsregio vlam.
Volgens ProRail zijn de beveiligingssystemen van de Nederlandse treinen op orde en hoeven reizigers zich geen zorgen te maken als ze de trein pakken. "Ja, mensen kunnen veilig de trein in", zegt een woordvoerder. ProRail wilde nog niet vooruitlopen op de vraag of de veiligheidssystemen iets te maken hebben met het treinongeluk. "De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht, daar doen we nog geen uitspraken over."
Calamiteitenhospitaal Utrecht operationeel
De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en specialisten zijn bezig om de trein veilig te stellen.
Het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht is operationeel om mensen te behandelen die gewond zijn geraakt bij het treinongeluk. Het is een ziekenhuis binnen het UMC Utrecht dat altijd in 'sluimerstand' staat. Bij grote ongevallen of bijvoorbeeld oorlog of crises moet het binnen 30 minuten paraat kunnen staan.
"Er staan al bedden en het personeel dat aan het werk is in het UMC kan worden ingezet zodra het calamiteitenhospitaal wordt geopend", vertelt een woordvoerster van het Utrechtse ziekenhuis. Ook kan ander personeel snel opgeroepen worden in het traumacentrum. Naast de behandeling van gewonden, vangt het ziekenhuis ook de familie op van mensen betrokken bij het ongeluk, aldus de woordvoerster.
Afhankelijk van hoeveel gewonden worden verwacht valt het besluit of het calamiteitenhospitaal opengaat. Het ziekenhuis is een samenwerking tussen het UMC Utrecht, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Defensie. Het is onduidelijk hoeveel mensen die betrokken waren bij het treinongeluk direct naar Utrecht zijn gebracht.
Zwarte dag voor het Nederlandse spoor
De topman van ProRail John Voppen spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor". "Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is."
Directeur van de NS Wouter Koolmees is "geschokt" over het treinongeluk. Ook zegt hij dat er "degelijk onderzoek" gedaan moet worden. "Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is."
Premier Mark Rutte spreekt van een "vreselijk treinongeluk bij Voorschoten". In een bericht op Twitter laat hij weten dat zijn gedachten bij de nabestaanden en bij alle slachtoffers zijn. "Ik wens hen alle sterkte."